Ó M A G Y A R   H A G Y O M Á N Y
MENÜ
 
KEZDŐLAP
 
FACEBOOK

F A C E B O O K  -

 
PROGRAMOK
 
SZOLGÁLTATÁSOK
 
FÉNYKÉPALBUMOK
 
VENDÉGKÖNYV
 
ELÉRHETŐSÉGÜNK
 
LINKAJÁNLÓ
 

 

GABONA RECEPTEK


 

Gabonafélékhez leginkább ajánlott fűszerek

Búzához
koriander, majoranna, bazsalikom

Tönkölyhöz
koriander, kakukkfű, majoránna, bazsalikom

Barnarizshez
lestyán, curry, sáfrány, majoránna, kakukkfű

Árpához
zsálya, szegfűbors, babérlevél, kakukkfű

Köleshez
gyömbér, bazsalikom, majoránna, koriander

Rozshoz
köménymag, kaukkfű

Zabhoz
csombor, édeskömény, izsóp, lestyán

Kukoricához
szurokfű, kakukkfű, rozmaring

Zöld-aszalt tönkölyhöz
tárkony, bazsalikom

Hajdinához
izsóp, majoránna, bazsalikom

Amaranthoz
ánizs, köménymag, édeskömény

 

Búzakása vagy "pépes búza"

Hozzávalók: 25 dkg búza, 1 liter víz

A búzát naturaboltokban vegyük, ami biogazdaságban termesztett, így nem tartalmaz permetező-, műtrágya maradványokat. Folyó és bő vízben átmossuk, majd lábosba téve felforraljuk só nélkül. Takaréklángon, nagyon lassan főzzük másfél-két óráig. Közben kevergetjük. Ekkor a búzamagok szétnyílnak és feltárul a mag fehér, sok keményítőt tartalmazó, csodás ízű belseje. Az egész sűrű zselé állagú búzaszemeket csak most sózzuk. Készülhet zöldségekkel bekeverve sósan, de nagyon finom édesen is, mazsolával, tejszínnel, kis vajjal, mézzel, gyümölcsökkel bekeverve is.

 

Hajdinaleves

Hozzávalók: 1 csésze hántolt hajdina, 1 evőkanál hidegen préselt olaj, 1 fej hagyma, 10 dkg sárgarépa, fehérrépa és zeller, 5 dkg zöldborsó, 5 dkg mirelit kukorica, 5 dkg tisztított burgonya, 1,3 liter víz, tengeri só, bazsalikom, petrezselyem

A hajdinát megmossuk és szárazon a készítő lábosban kezdjük el pirítani. Majd olajat és csíkokra vágott, tisztított összes zöldséget tovább pirítjuk. Később felengedjük vízzel, befűszerezzük, sózzuk. A hajdina puhulásáig lassan főzzük, kb. 25 percig.

Tálaláskor friss petrezselyemmel meghintjük.

 

Köleskrém kenyérre

Hozzávalók: 25 dkg tehéntúró vagy gomolyatúró, 5 dkg köles, 2 dl kefir, só, őrölt köménymag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld.

A kölest megmossuk; fél liter sós vízben megfőzzük, majd kihűlni hagyjuk. A túrót villával összetörjük, apróra vágott petrezselyemmel, őrölt köménnyel, kefirrel és a kölessel összedolgozzuk.

 

Lenmagos pogácsa

Hozzávalók: 70 dkg fehér finomliszt, 30 dkg Graham teljes őrlésű liszt, 50 dkg bio margarin, másfél evőkanál tengeri só, 1 db házi tojás, 10 dkg élesztő, 3 dl tej, egy kiskanál méz, 4 evőkanál lenmag

A liszteket a margarinnal jól összemorzsoljuk, majd mélyedést készítünk benne, ebbe daraboljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos tejet és a mézet, kissé elkeverjük. Pihentetjük kb. 10 percig. A lenmagot belekeverem és a felfuttatott élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 30 percig letakarva pihentetjük, majd kétujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Késsel rácsozzuk és egész tojással átkenjük. Kiszaggatjuk, olajos tepsibe hagyjuk kb. 30 percig pihenni, majd előmelegített sütőben közepes lángon 25 percig sütjük.

Ízletesebbé tehetjük, ha egy nagyobb fej héjában főtt, hámorozott burgonyát is beleteszünk a tésztájába.

 

Mézes gyümölcsös barnarizs

1 csésze barnarizst átmosunk és 2 csésze vízben feltesszük főni, só nélkül. Belekeverünk 1 evőkanál vajat is. amikor puhulni kezdenek a rizsszemek, akkor öntünk hozzá 1 csésze tejet, vagy tejszínt. Lefedve, lassú tűzön készre puhítjuk. Majd félretéve keverjük bele a mézet, és ha kihűlt, vegyes, kis kockára vágott gyümölcsöket (alma, körte, ananász, banán, ribizli) az idényjellegnek megfelelően.

Tálaláskor magozott meggyel díszítjük és reszelt dióval meghintjük.

 

Mézes rozslisztes lepény

Hozzávalók négy személyre: 15 dkg rozsliszt, 10 dkg búzaliszt, 1-2 csomag szárított élesztő, 1 evőkanál méz, 10 dkg vaj, 2,5 dl víz, kis só (tehetünk hozzá 2 db tojást is, de anélkül is összeáll)

Elkészítéskor a lisztet összedolgozzuk az élesztővel, sóval, mézzel és a vajjal, a vízzel is jól kidolgozva, fél órára pihenni hagyjuk. Majd négy részre osztva, ellapítva két oldalukat lassan átsütjük (palacsintasütőben). Szilvakompóttal fogyasztjuk.

 

Tönköly-pehely mézes gyümölcsös müzlivel

Hozzávalók: 15 dkg tönkölypehely (legjobb a frissen pelyhesített), 2 dl bármilyen rostos gyümölcslé, 2 evőkanál mazsola, 15 dkg idényjellegű, hazai gyümölcs, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál napraforgóméz

A tönköly-pehelyhet rostos gyümölcslével összekeverjük és pihentetjük, ameddig összevágjuk az idényjellegű hazai gyümölcseinket. Majd a mézzel jól szétkeverjük. Tetejére napraforgó magot szórunk.

 

Tojásnélküli tönköly-galuskás paradicsomleves

Hozzávalók: 15 dkg tönkölyliszt, két csipet só, egy csipet kurkuma, 3 dkg vaj, 1,5 l víz, 1 dl olaj, 1 db sárgarépa, 10 dkg zeller, 1 fej hagyma, 15 dkg hagyma, 15 dkg paradicsom (friss v. püré), 8 dkg graham liszt, só, kakukkfű

1,5 liter vizet felteszünk főzni, közben elkészítjük a galuskatésztát. A száraz lisztben elmorzsoljuk a vajat, sót, kurkumát. Kis víz hozzáadásával sűrű galuskatésztát keverünk. Amikor a víz beforrt, galuskaszaggatóval átnyomjuk. Újraforrás után a főző vizet nem öntjük ki, a galuskát kiszedjük szűrőkanállal és lemosva félretesszük. Ebből lesz a paradicsomleves. Olajon átpirítjuk a kockára vágott sárgarépát, zellert, hagymát. Majd a paradicsompürét átkavarjuk. Utána liszttel meghintve és a galuska főzővizével felengedjük. Sózzuk és beforraljuk. Kakukkfűvel ízesítjük.

 

Zöldséges kölesleves

Hagyományos zöldséglevesként készül, de először olajon apróhagymát pirítunk, majd kb. 1,5 liter vízzel felengedjük és beforraljuk. Ezután tesszük bele egyszerre az átmosott 10 dkg kölest és a tisztított kockára vágott vegyes ölségeket. Felforraljuk, majd fűszerezzük: bazsalikommal, kakukkfűvel és tengeri sóval. 5 percig lassú tűzön főzzük, majd lefedve félretesszük. 20 perc alatt elkészíthető.

 

Édes tejbekása

Egy liter tejhez 20 dkg kölest számítunk. Először fél liter szűrt vizet felteszünk főzni, kevés cukorral és sóval. Ebbe hintjük a megmosott kölest, amely, ha összeforrt a tejjel, felengedjük, és készre főzzük. Amikor hűlni kezd, mézzel, fahéjjal elkeverjük, egész diót teszünk bele.

Régebben ez volt a gyermekágyas asszonyok fő étele. Lakodalmakkor pedig ez volt az utolsó felszolgált étel, a kitolókása, amely finoman jelezte, hogy a vendégeknek ideje hazamenni.








 

 
BEJELENTKEZÉS
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
NÉVTÁR
 
MAGYAR KONYHA
 
GYERMEKSAROK
 
ISMERETTERJESZTÉS
 
VERS
 
PRÓZA
 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?